" စိုက္ပ်ဳိးေရးအတြက္ အသံုးဝင္ ဆားခါး epsomsalt အေၾကာင္း "
#ဆားခါး၏ ဓာတုေဗဒ အမည္မွာ မဂၢနီဆီယမ္ ဆာလ္ဖိတ္ Magnesium Sulphate MgSo4 7H2O ျဖစ္သည္။
#ဆားခါး (Epsom Salt) ၏ ဓာတုေပါင္းစပ္ဖြဲ႔စည္းပါဝင္မႈမွာ MgSO4-7H2O (Hydrated Magnesium Sulfate) ျဖစ္သည္။
#၎တြင္ မဂၢနီစီယမ္ (Magnesium) ဓာတ္ ၁၀% ခန္႔ ႏွင့္ ဆာလ္ဖာ (Sulfur) ဓာတ္ ၁၃ % ခန္႔ ပါဝင္သည္။
#ဆားခါးကို ၀မ္းႏွုတ္ေဆး တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ အသုံးျပဳၾကေသာ္လည္း ေျမၾသဇာအျဖစ္ အသုံးျပဳရန္ သတိမထားမိၾကေပ။
#ဆားခါးတြင္ အပင္မ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ ျဒပ္စင္ႏွစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ မဂၢနီဆီယမ္ Magnesium ႏွင့္ ဆာလ္ဖာ Sulpha ေခၚ ကန႔္ဓာတ္ ပါ၀င္ေနသည္။
#မဂၢနီဆီယမ္ မွာ ကမၻာေျမသားထု၏ ၂ရာခိုင္ႏွုန္း ပါ၀င္ေနၿပီး၊ ပင္လယ္ေရတြင္ တစ္သန္းပုံ ၁၃၀၀ ပုံ (1300 part per milliom) ပါ ဝင္ေနသည္။
#ခါးသက္ေသာ အရသာရွိ၏။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ၎ကုိ တခါတရံ Bitter Salt ဟုလည္း ေခၚၾကသည္။ အိမ္သုံးဆား (Table salt: Sodium Chloride) ႏွင့္ မတူသည္မွာ အိမ္သုံးဆားက ပင္လယ္ေရကုိ အေငြ႕ပ်ံ႕ေစျခင္းျဖင့္ ရရွိၿပီး ဆားခါး (Epsom Salt) က က်ဳိခ်က္သန္႔ဇင္ၿပီးမွ ရရွိႏုိင္ျခင္းျဖစ္သည္။ ဆားခါးသည္လည္း အိမ္သုံးဆားနည္းတူ ေရတြင္ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္ဝင္ႏုိင္ပါသည္။
#အပင္မ်ား အလင္းမွီအစာဖြဲ႕ျခင္း Photosynthesis ျဖစ္စဥ္မွာ ေနေရာင္ျခည္မွ အလင္းစြမ္းအင္ကို အပင္အတြင္း ဇီ၀စြမ္းအင္၊ ဓာတုစြမ္းအင္ အျဖစ္ ေျပာင္းလဲျခင္း ျဖစ္စဥ္ျဖစ္သည္။
$ထိုျဖစ္စဥ္ ျဖစ္ေျမာက္ရန္ အဓိကလိုအပ္ေသာ အစိမ္းေရာင္ခ်ယ္ ကလိုရိုဖီးလ္၏ အဓိကဓာတ္စင္မွာ မဂၢနီဆီယမ္ ျဖစ္သည္။ မဂၢနီဆီယမ္သည္ ကလိုရိုဖီးျဖစ္ေပၚရန္ အဓိကလိုအပ္ေသာ ျဖစ္စဥ္ ျဖစ္သည္။ မဂၢနီဆီယမ္ ေၾကာင့္သာ အစိမ္းေရာင္ခ်ယ္ ကလိုရိုဖီးလ္ ျဖစ္ေပၚနိုင္သျဖင့္ အပင္မ်ား စိမ္းေစရန္ မဂၢနီ ဆီယမ္ ေျမၾသဇာကို အသုံးျပဳရန္ လိုအပ္ေပ သည္။
#အပင္မ်ားမွာ ကလိုရိုဖီးေၾကာင့္ စိမ္းၿပီးေနပါမွ က်န္းမာၾကမည္ ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စိုက္ပ်ိဳးသူမ်ား အေနႏွင့္ အပင္မ်ား က်န္းမာနိုင္ရန္ စိမ္းစိုနိုင္ရန္ မဂၢနီဆီယမ္ ေျမၾသဇာ ေကၽြးၾကသည္။
#ဆာလ္ဖါ ေခၚ ကန႔္မွာ အပင္မ်ားအတြက္ အဓိက အမ်ားလိုဓာတ္စင္ (၃) မ်ိဳးျဖစ္ေသာ နိုက္ထရိုဂ်င္ (N)၊ ေဖါ့ဖရပ္(စ္) ေခၚ မီးစုန္းဓာတ္ (P) ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္ ေခၚ ျပာဓာတ္ (K) တို႔မွလြဲလ်င္ အေရးအပါဆုံး ဓာတ္စင္ ျဖစ္သည္။
#အဓိကအားျဖင့္ အပင္မ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အမိုင္နိုအက္ဆစ္မ်ားအနက္ (၃) မ်ိဳးမွာ ဆာလ္ဖာ ပါ၀င္ေနသည္။
#ဆာလ္ဖာ ပါ၀င္ေနေသာ အမိုင္နိုအက္ဆစ္ (၃) မ်ိဳးမွာ မီသယိုးနင္း၊ စစ္စတင္းႏွင့္ စစ္စကိုင္း တို႔ ျဖစ္သည္။
#ဆာလ္ဖာ လိုအပ္မွုမ်ားေသာ (အမိုးနီးယမ္း ဆာလ္ဖိတ္ကို အသုံးမ်ားသည္။ မဂၢနီဆီယမ္ ဆာလ္ဖိတ္ေခၚ ဆားခါး ကိုကား မဂၢနီဆီယမ္ ေျမၾသဇာ အျဖစ္သာ အဓိကထား အသုံးျပဳၾကသည္။
#ထို ေျမၾသဇာမွာ ေရတြင္ ေကာင္းစြာ ေပ်ာ္၀င္ေသာေၾကာင့္ ေျမၾသဇာအျဖစ္ သာမက အရြက္ဖ်န္း ေျမၾသဇာအျဖစ္ပါ ေကာင္းစြာ အသုံးျပဳနိုင္ၾကသည္။
#ဆားခါး၏ အျခား ထူးျခားေသာ ဂုဏ္သတၱိ မ်ားမွာ အေစ့မ်ား အေညႇာင့္ေပါက္ျခင္းကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သီးႏွံပင္မ်ား၏ အေစ့မ်ား အေညႇာင့္ေပါက္ေသာအခါ ပိုတက္စီယမ္နိုက္ထရိတ္ အရည္ထဲ ေခတၱစိမ္ၿပီးမွ အေညႇာင့္ေပါက္သကဲ့သို႔ မဂၢနီဆီယမ္ ဆာလ္ဖိတ္(ဆားခါး) ကိုလည္း အလားတူ အသုံးျပဳနိုင္သည္။
#အေစ့မ်ား အေညႇာင့္ေပါက္ျခင္း ကိုသာမက ပင္ေပါက္ငယ္မ်ား ဆက္လက္ႀကီးထြားျခင္းကို အားေပးသည္။
#ဆားခါးကုိ သြင္းေရ၊ ေလာင္းေရတုိ႔နဲ႔အတူ အရည္ေဖ်ာ္ၿပီးပက္ဖ်န္း၊ေလာင္းႏုိင္သကဲ့သုိ႔ ေျမအတြင္းသုိ႔ တုိက္ရုိက္ထည့္သြင္း ေကၽြးလွ်င္လည္း ရပါသည္။
#အပင္ၾကီးမ်ား (၉ ေပ ပတ္လည္ ေျမေနရာအတြက္္ ဆားခါး ဟင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ကုိ တစ္ႏွစ္ ၃ ၾကိမ္ခန္႔ ေကၽြးေပးပါ)
#အုန္းပင္ (အပင္ၾကီးမ်ားအတြက္ တစ္ပင္လွ်င္ ၂၀၀ ဂရမ္ႏႈန္းႏွင့္ အပင္ငယ္မ်ားအတြက္ တစ္ပင္လွ်င္ ၁၀၀ ဂရမ္ႏႈန္း ကုိ ၁ ႏွစ္လွ်င္ ၃ ၾကိမ္ေကြ်းေပးပါ)
#ခ်ဳံႏြယ္အုပ္စုဝင္အပင္မ်ား (၉ ေပ ပတ္လည္ ေျမေနရာအတြက္္ ဆားခါး ဟင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကုိ ၃-၄ ပတ္တစ္ၾကိမ္ခန္႔ ေကၽြးေပးပါ)
#အလွစုိက္ျမက္ခင္းမ်ား (၁၂၅၀ ေပ ပတ္လည္ ေျမေနရာအတြက္ ဆားခါး ၃ ေပါင္ခန္႔ကုိ ေရတြင္ ေဖ်ာ္၍ ေဆးဖ်န္းပုံးျဖင့္ ပက္ဖ်န္းေပးပါ)
#ႏွင္းဆီပင္မ်ား (အျမင့္ ၁ ေပခန္႔ ႏွင္းဆီပင္မ်ားကုိ တစ္ပင္လွ်င္ ဆားခါးဟင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကုိ ၂ ပတ္တစ္ၾကိမ္ ေကၽြးေပးပါ)
#အိမ္အလွဆင္အပင္မ်ား (ဆားခါးဟင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းကုိ ေရ တစ္ဂါလံတြင္ ေဖ်ာ္၍ ၁ လ တစ္ၾကိမ္ ေလာင္းေရႏွင့္အတူ ေကၽြးေပးပါ)
#ခရမ္းခ်ဥ္/ငရုတ္ပင္မ်ား (အျမင့္ ၁ ေပခန္႔ ခရမ္းခ်ဥ္ပင္မ်ားကုိ တစ္ပင္လွ်င္ ဆားခါးဟင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းကုိ ၂ ပတ္တစ္ၾကိမ္ ေကၽြးေပးပါ) တုိ႔အျဖစ္ ေတြ႕ရသည္။
#ကိုးကား
ဦးဖရက္သိန္းေဖ
ဟန္ၿဖိဳးေအာင္ (ဥယ်ာဥ္ၿခံ)
Crd: Lu Gyan Gyi
No comments:
Post a Comment